Briskeby

Briskebyno

Få band herjet Norge like kraftig som Briskeby gjorde tidlig på 2000-tallet.

Bandet hadde alt: smarte og fengende låter, utstudert eleganse med mengder av attitude og en vokalist med en utstråling og appell som ingen her til lands var i nærheten av å kunne måle seg med - verken da eller nå, vil mange mene.

Briskeby ble dannet i 1996 under navnet Cosmic Debris, men fikk ikke spesielt mye oppmerksomhet før i 1999, da de hanket inn den da ukjente 20-åringen Lise Karlsnes som vokalist, som ble A-kjendis i rekordfart, og spilte en legendarisk konsert på bransjefestivalen by:Larm.

Briskeby klarte kunststykket å bli omfavnet av både datidens musikk forståsegpåere og publikum på tvers av kred og kommers, noe som virket bortimot umulig i ironigenerasjonens gullalder. Med debutalbumet Jeans for Onassis og fra 2000 ble de raskt det mest ettertraktede nye bandet i Norge.

Til tross for skyhøye forventninger, trodde ingen at det kunne være mulig å selge 120 000 plater i et land med fire millioner innbyggere. Plata inneholdt udødelige låter som Propaganda og Wide Awake, og tålt tidens tann bemerkelsesverdig godt. Albumet ble belønnet med fire Spellemannpriser, og Europa lå for bandets føtter.

I årene som fulgte var Briskeby den største norske popgruppen, og leverte flere album og låter som "Miss You Like Crazy" "Joe D'Allesandro", som står som påler i nyere norsk musikkhistorie.

Sommeren 2023 hadde bandet et etterlengtet comeback på Piknik i Parken i Oslo, og publikum var ikke vonde å be. Nå er Briskeby klare for et utvalg sommerfestivaler, og det ryktes sågar om ny musikk fra det legendariske bandet.

Foto: Morten Rakke

Opptrer

Onsdag 26. juni

Sjangre

PopRock

Kjøp billetter